Χρήσιμες πληροφορίες

Οφέλη του καθαρισμού:

Ο τακτικός και σωστός καθαρισμός, καθώς και η απολύμανση των συστημάτων κλιματισμού και εξαερισμού, έχει αποδειχθεί ότι έχει σημαντικά οφέλη προς τον χρήστη. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά από αυτά παρακάτω꞉
1. Η υγεία των εργαζομένων ή των ενοίκων δεν επηρεάζεται, καθώς δεν δημιουργούνται εστίες ανάπτυξης μικροοργανισμών μέσα στους αεραγωγούς.
2. Η παραγωγικότητα του προσωπικού αυξάνεται εκπληκτικά, καθώς πλέον εργάζονται σε ένα υγιεινό περιβάλλον.
3. Η εικόνα της επιχείρησης βελτιώνεται, καθώς οι πελάτες που την επισκέπτονται, εισέρχονται σε ένα άκρως υγιεινό περιβάλλον.
4. Η επισκεψιμότητα και το πελατολόγιο μιας επιχείρησης αυξάνεται αρκετά, μιας και ο εγκέφαλος ¨θυμάται¨ το υγιεινό περιβάλλον που επισκέφτηκε. Η αύξηση της επισκεψιμότητας έχει αποδειχθεί πειραματικά στις Η.Π.Α. εδώ και δεκαετίες.
5. Ειδικά στα ξενοδοχεία ο καθαρισμός και η απολύμανση των αεραγωγών βελτιώνει εξαιρετικά την ποιότητα του ύπνου των πελατών.
6. Η λειτουργία των συστημάτων κλιματισμού και εξαερισμού, γίνεται αποδοτικότερη και οικονομικότερη (10 – 18%)
7. Μειώνονται κατά πολύ οι βλάβες, άρα και το κόστος συντήρησης της εγκατάστασης
8. Αποτρέπεται ο κίνδυνος μετάδοσης πυρκαγιάς μέσα στους αεραγωγούς, λόγω της ύπαρξης συσσωρευμένων ρύπων.

Κλιματιστικά και υγεία:

Τις τελευταίες δεκαετίες γίνεται ευρεία χρήση των κλιματιστικών, με κύριο σκοπό το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και εργαζόμαστε να γίνει πιο άνετο, κυρίως από πλευράς θερμοκρασίας και υγρασίας. Η λειτουργία αυτή είναι ζωτικής σημασίας για ορισμένες ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως ηλικιωμένοι, ασθενείς με καρδιαγγειακά και κυρίως αναπνευστικά προβλήματα.
Σήμερα η ρύπανση του αέρα των εσωτερικών χώρων – την οποία το Υπουργείο Περιβάλλοντος ορίζει ως την ύπαρξη στον αέρα των κλειστών χώρων φυσικών, χημικών και βιολογικών μολυσματικών παραγόντων, οι οποίοι δεν υπάρχουν φυσιολογικά στον εξωτερικό αέρα – αποτελεί ένα ολοένα εντονότερο πρόβλημα.
Ο αέρας των κλειστών χώρων εξαρτάται από την ποιότητα του αέρα του εξωτερικού περιβάλλοντος, στον οποίο προσθέτονται οι περαιτέρω ρυπογόνοι παράγοντες που υπάρχουν στο εσωτερικό των κτιρίων. Τα δεδομένα σχετικά με τη ρύπανση των εσωτερικών χώρων, δηλαδή με τη μόλυνση του αέρα των εσωτερικών χώρων, επιβεβαιώνουν ότι η ποιότητα του αέρα των κλειστών χώρων είναι από 2 έως 3 φορές χειρότερη από εκείνη του αέρα του εξωτερικού περιβάλλοντος.
O μη επαρκής εξαερισμός σε κλειστά κτίρια ή αίθουσες μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο ρινικό επιθήλιο και κατ’ επέκταση να δυσχεράνει την αναπνοή.
Επίσης έχει φανεί, πως η υπερβολική χρήση κλιματιστικών μπορεί να καταστρέψει σε μεγάλο βαθμό τον φυσιολογικό μηχανισμό φίλτρου της ρινικής αναπνοής.

Μέσα στους αεραγωγούς συναντούμε ενδοοικιακά αλλεργιογόνα και μικρόβια. Όταν δεν καθαρίζονται αποτελεσματικά, ειδικά όσα βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους αποτελούν τον νούμερο ένα «ένοχο» για τη μετάδοση των περισσότερων ιών της γρίπης, συμπεριλαμβανομένου και του Η1Ν1. Σύμφωνα με τους ειδικούς, συσσωρεύουν παθογόνους μικροοργανισμούς από την αναπνοή και τον ιδρώτα και τους διαχέουν στην ατμόσφαιρα «ανακυκλωνοντας» τους.

Σύνδρομο Νοσούντος Κτιρίου S.B.S (Sick Building Syndrome):

To Σύνδρομο του Άρρωστου Κτιρίου (Sick Building Syndrome) αναγνωρίστηκε επίσημα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 1982 και περιγράφει την κατάσταση κατά την οποία οι ένοικοι ή οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν δυσάρεστα συμπτώματα στην υγεία τους κατά τη διάρκεια παραμονής τους σε ένα κτίριο. Τα συμπτώματα αυτά φαίνεται να εξαφανίζονται όταν απομακρύνονται από το κτίριο και ενίοτε παρουσιάζονται είτε σε συγκεκριμένα σημεία του κτιρίου είτε σε ολόκληρο το κτίριο.
Πρόσφατες μελέτες που έγιναν στις Ηνωμένες Πολιτείες από το Εθνικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας (National Institute of Occupational Safety and Health – NIOSH), απέδειξαν ότι το 50% των προβλημάτων υγείας των αμερικανών εργαζομένων οφείλεται στο Σύνδρομο του Άρρωστου Κτιρίου. Αυτό το πρόβλημα αποτελεί την αιτία του 50% των απουσιών από την εργασία, με εύκολα αντιληπτές συνέπειες ακόμη και στο επίπεδο των κοινωνικών εξόδων.
Τα συμπτώματα του «Συνδρόμου του Άρρωστου Κτιρίου» επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των χρηστών ενός κτιρίου. Αναλυτικότερα επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα (πονοκέφαλοι, ζαλάδες), το αναπνευστικό σύστημα (άσθμα, ρινίτιδα, δύσπνοια), το ανοσοποιητικό σύστημα (αλλεργίες,  παρόμοια συμπτώματα γρίπης, δυσκοιλιότητα) καθώς και διάφορες διαταραχές όπως ερεθισμούς στα μάτια και το δέρμα, ξηρότητα στο λαιμό, πόνους στους μύες και τις κλειδώσεις.
Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται ημερησίως:
1 kg φαγητού
2 λίτρα νερού
15.000 λίτρα αέρα!
Καταναλώνοντας 70-90 % του χρόνου μας σε κλειστούς χώρους, καταλαβαίνετε πόσο αυτονόητη και αδιαπραγμάτευτη θα έπρεπε να είναι η εξασφάλιση της ποιότητας του εσωτερικού αέρα για το σύγχρονο άνθρωπο. Υπολογίζεται ότι περίπου το 40% των νέων και ανακαινισμένων κτιρίων είναι «νοσούντα» κτίρια.
Ο νωπός αέρας που εισάγετε από το περιβάλλον δεν είναι καθόλου αθώος. Η Ε.Ε. έχει καταγγείλει την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε, με το νέφος της Αθήνας να υπερβαίνει τα όρια που έχει ορίσει η Ε.Ε. κατά 3,3 φορές!
Οι καταναλώσεις ενέργειας που απορροφούν τα κλιματιστικά μηχανήματα, ξεπερνούν κατά 10 – 15% (!) τις φυσιολογικές τους τιμές, όταν τα δίκτυα αεραγωγών είναι φορτισμένα από ρύπους
Η συχνότητα των βλαβών μεγαλώνει, ενώ μικραίνει ο χρόνος ζωής των μηχανημάτων σας
Το οικονομικό κόστος της επιχείρησης ή του οργανισμού σας από τη μειωμένη απόδοση του προσωπικού ή τις άδειες ασθένειας οφείλεται στην κακή ποιότητα του εσωτερικού αέρα και είναι μεγάλο
Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι σε μία ευαισθητοποιημένη χώρα όπως η Φινλανδία, με μειωμένες ανάγκες κλιματισμού σε σύγκριση με την Ελλάδα και με πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε χώρους εργασίας, το κόστος από ασθένειες και άδειες που οφείλονται στην ποιότητα του εσωτερικού αέρα, ανέρχεται σε 1,18 δις € το έτος!
Μεταξύ των περιβαλλοντικών ρύπων εξέχουσας σημασίας ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο καταλαμβάνουν τα αλλεργιογόνα των εσωτερικών χώρων, όπως:
Βακτηρίδια
Μύκητες
Ακάρεα
Μούχλες και Άλγη
Ιοί (Covid-19, Η1Ν1, Λεγιονέλλα, Φυματίωση, κτλ.)
Αρκετές επιχειρήσεις, ευαισθητοποιημένες από το πρόβλημα και θέλοντας να εξασφαλίσουν στους πελάτες και στους εργαζομένους τους ένα υγιεινό περιβάλλον, πραγματοποίησαν καθαρισμό και απολύμανση των δικτύων αεραγωγών κλιματισμού και παραδέχτηκαν την αναγκαιότητα της σωστής ποιότητας του εισπνεόμενου αέρα.

Τα πλέον διαδεδομένα αλλεργιογόνα των εσωτερικών χώρων:

Βακτηρίδια
Μύκητες
Ακάρεα
Μούχλες και Άλγη
Ιοί (Covid-19, Η1Ν1, Λεγιονέλλα, Φυματίωση, κτλ.)

Που βρίσκονται
Βρίσκονται παντού και κυρίως μέσα στους αεραγωγούς του κλιματισμού, το περιβάλλον των οποίων ευνοεί την ταχύτατη ανάπτυξή των πληθυσμών τους. Πολλαπλασιάζονται με απίστευτα γρήγορο ρυθμό και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα εκλύονται δυσάρεστες οσμές.

Πως δρούν
Τρέφονται από το περιβάλλον στο οποίο ευδοκιμούν, επιτίθενται και επιδρούν στην υγιεινή και στην υγεία των ενοίκων. Στα ακάρεα σκόνης έχει αποδοθεί το μεγαλύτερο μέρος των αλλεργιών που έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη.

Ασθένειες:

Όπως αναφέρει σε σχετικό του άρθρο ο κος Μιλτιάδης Σιντόρης, Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος –Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου, Διευθυντής ΩΡΛ, Τμήματος Μελέτης & Θεραπείας, Διαταραχών Αναπνοής Παίδων – Ενηλίκων, Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, τα συμπτώματα είναι πολλά και αφορούν πολλά επιμέρους συστήματα του οργανισμού, όπως:
Κεφαλαλγίες ή νευραλγίες
Αρθρίτιδες διαφόρων ειδών
Σύνδρομο Gosten (άλγος της κροταφογναθικής άρθρωσης)
Ξηροφθαλμία (ειδικά σε άτομα με φακούς επαφής)
Επιπεφυκίτιδες
Βλεφαρίτιδες
Προβλήματα στη χρήση φακών επαφής
Ερεθίζονται η μύτη και ο φάρυγγας και το δέρμα γίνεται ξηρό
Μπορεί να επηρεαστούν η όσφρηση και η γεύση
Παρατηρούνται φλεγμονές των παραρρινίων κοιλοτήτων
Ηθμοειδιτιδα με έντονη κεφαλαλγία
Δύσοσμες ρινικές εκκρίσεις
Μονίμως μπουκωμένη μύτη
Διαταραχές όσφρησης
Επίμονη φαρυγγίτιδα
Πυρετός (συνήθως έως 38° C)
Παρουσία πολυπόδων
Αλλεργίες που προκαλούνται από τους Μύκητες και την σκόνη
Έντονο φλεγμονώδες οίδημα των πόρων
Πολυκολπίτιδα ή Πανκολπίτιδα
Κεντρικό Νευρικό Σύστημα
Αδιαθεσία
Υπνηλία, ακόμη και Λήθαργος
Αδυναμία συγκέντρωσης
Εκνευρισμός
Δύσπνοια
Βράχνιασμα
Πονόλαιμος
Ξηρός βήχας
Ρινόρροια και Δακρύρροια
Φτάρνισμα
Ζαλάδες και Ναυτία
Πνευματική κόπωση και σύγχυση
Σωματική κόπωση
Πεπτικές διαταραχές
Ξηρότητα του δέρματος και η εμφάνιση δερματοπαθειών
Μόλυνση του αναπνευστικού από μύκητες και σκόνη με επιδείνωση ή εμφάνιση αλλεργιών
Οξείες παραρρινοκολπίτιδες (ιγμορίτιδες)

Και είναι τα συμπτώματα τα οποία, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, πλήττουν το 20% του δυτικού πληθυσμού εξαιτίας των ρυπογόνων παραγόντων που υπάρχουν στο εσωτερικό των κτηρίων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι άνθρωποι αυτοί προσέρχονται απελπισμένοι στους ειδικούς ιατρούς, αφού έχουν κάνει υπερκατάχρηση αντιβιοτικών και διαφόρων αποσυμφορητικών μύτης, χωρίς να βελτιώνονται. Επίσης από την έκλυση νευροτοξινών μπορεί να εμφανιστεί και παρατεταμένη νόσηση. Είναι σίγουρο ότι χρειάζονται ιδιαίτερη αντιμετώπιση για να λυθεί το πρόβλημα και κάποιοι από αυτούς ίσως και χειρουργείο.
Όσο περισσότερο διαβιώνουμε σε συνθήκες κλιματισμού,  τόσο πιο επιρρεπείς γινόμαστε σε προσβολή από γρίπη ή κρυολογήματα. Σε τέτοιες συνθήκες είναι πολύ συχνή η μετάδοση μολυσματικών νόσων, όπως η Νόσος των Λεγεωνάριων.

Η νόσος των Λεγεωνάριων (Legionella):

Οι βρώμικοι αεραγωγοί και τα κακώς συντηρημένα κλιματιστικά σε νοσοκομεία, ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, χώρους εργασίας, κτλ., αναπαράγουν τη μούχλα, τα βακτήρια, τους ιούς και άλλα μικρόβια. Η καθημερινή έκθεση ατόμων σε χώρους με κακή συντήρηση των κλιματιστικών συστημάτων, μπορεί πολύ εύκολα να προκαλέσει αναπνευστικές λοιμώξεις, όπως η γνωστή και πολύ επικίνδυνη ασθένεια των κλιματιστικών, γνωστή και ως Νόσος των Λεγεωνάριων, μια επικίνδυνη πνευμονία η οποία δημιουργείται από το μικρόβιο γνωστό ως Legionella.
Υπάρχουν 50 διαφορετικά είδη Λεγιονέλλας, από τα οποία τα 28 έχουν συσχετισθεί με νόσηση στον άνθρωπο. Το συχνότερο από αυτά είναι η Legionella Pneumoνοphila (Λεγιονέλλα η Πνευμονόφιλος). Το συγκεκριμένο βακτήριο δύναται να επιβιώσει ακόμα και μέσα σε άλλα βακτήρια και σε αμοιβάδες.
Η νόσος αυτή, παρουσιάστηκε στις ΗΠΑ για πρώτη φορά, το 1976, με κρούσματα πνευμονίας σε ένα ξενοδοχείο, όπου διεξαγόταν συγκέντρωση Λεγεώνων στη Φιλαδέλφεια. Η ασθένεια προσέβαλε 200 άτομα περίπου, εκ των οποίων τα 34 απεβίωσαν. Οι έρευνες οδήγησαν τότε σε ένα μικρόβιο, τη Λεγιονέλλα, από το οποίο είχαν μολυνθεί τα κλιματιστικά μηχανήματα.
Όπως αναφέρει το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), πρόκειται για ένα είδος άτυπης πνευμονίας,  η οποία αν δεν διαγνωστεί έγκαιρα και δεν αντιμετωπισθεί σωστά, μπορεί να είναι και θανατηφόρα. Οφείλεται σε ένα συγκεκριμένο αερόβιο βακτηρίδιο, το οποίο ονομάζεται ¨Λεγιονέλλα Πνευμονόφιλος¨ (Legionela Pneumonophilla) και μπορεί εύκολα να πολλαπλασιαστεί και να αποικήσει σε εγκαταστάσεις κλιματισμού. Η τήρηση των προδιαγραφών όσον αφορά στην εγκατάσταση, τη χρήση και τη συντήρηση των κλιματιστικών αποτελούν μέσο πρόληψης της μετάδοσης της νόσου με τον συγκεκριμένο τρόπο.
Η Legionela Pneumonophilla όπως αναφέρει ο κος Ι. Α. Αράπης Πνευμονολόγος, Αν. Διευθυντής ΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», σε σχετικό του άρθρο, αν η άτυπη πνευμονία δεν διαγνωστεί έγκαιρα και δεν αντιμετωπισθεί σωστά, μπορεί να είναι και θανατηφόρα.
Όπως αναφέρει ο κος Αράπης έχουν περιγραφεί και περιπτώσεις νοσήσεων από Ακτινομύκητες και διάφορα άλλα μικρόβια, όπως το Acinetobacter. Επίσης, συχνές είναι οι βιβλιογραφικές αναφορές όσον αφορά την επιβάρυνση της κατάστασης των ασθματικών ασθενών, και γενικότερα των αλλεργικών ατόμων.
Κάθε χρόνο, στις ΗΠΑ, νοσηλεύονται πολλές χιλιάδες άτομα (μεταξύ 8.000 και 18.000) με νόσο των Λεγεωνάριων. Πάντως πολλές περιπτώσεις δεν διαγιγνώσκονται ή δεν αναφέρονται καν. Η νόσος μπορεί να είναι πολύ σοβαρή και να προκαλέσει ακόμη και τον θάνατο σε ένα ποσοστό που κυμαίνεται από 5% έως και 30% των νοσούντων.
Πώς μεταδίδεται;
Η ανάπτυξη του βακτηρίου της Λεγιονέλλας ευνοείται σε ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, γραφεία και γενικότερα σε κτήρια με κεντρικό κλιματισμό.
Οι περισσότεροι άνθρωποι κολλούν τη νόσο από την εισπνοή των βακτηρίων. Η νόσος μεταδίδεται, όταν οι άνθρωποι αναπνέουν νέφος ατμών το οποίο αναδύεται από την υγρασία των αεραγωγών και έχει μολυνθεί από το βακτήριο.
Το βακτήριο της νόσου των λεγεωνάριων προκαλεί επίσης τον πυρετό τύπου Pontiac, μια ηπιότερη ασθένεια που μοιάζει με γρίπη. Χωριστά ή από κοινού, οι δύο ασθένειες ονομάζονται απλά ως “Νόσος των Λεγεωνάριων”. Ο πυρετός Pontiac συνήθως φεύγει από μόνος του, αλλά αν αφεθεί χωρίς καμία ιατρική θεραπεία, η νόσος των λεγεωνάριων μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.
Παρά το γεγονός ότι η έγκαιρη θεραπεία με αντιβιοτικά συνήθως θεραπεύει τη νόσο, μερικοί άνθρωποι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα μετά τη θεραπεία.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τον Ιούλιο του 2018 κατέληξε από ανακοπή καρδιάς ο γνωστός δημοσιογράφος Μάνος Αντώναρος, ο οποίος νοσηλευόταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Ο δημοσιογράφος είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο, σε κρίσιμη κατάσταση, προσβεβλημένος από τη Νόσο των Λεγεωνάριων. Αργότερα τον ίδιο μήνα στο Κέντρο Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του νοσοκομείου «Σωτηρία» νοσηλεύτηκε και ο ηθοποιός Άκης Σακελλαρίου για τον ίδιο ακριβώς λόγο.
Συμπτώματα
Η νόσος των Λεγεωνάριων προσβάλει κυρίως τους πνεύμονες, προκαλώντας λοίμωξη ή πνευμονία. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC), τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μεταξύ της 2ης και 10ης ημέρας μετά την έκθεση του ατόμου στο βακτήριο Legionella. Σε σπάνιες περιπτώσεις, όμως, μπορεί να εμφανιστούν έως και τρεις εβδομάδες αργότερα. Τις περισσότερες φορές ξεκινάει με τα ακόλουθα συμπτώματα:
Πονοκέφαλος
Μυϊκός πόνος
Ρίγη
Πυρετός που μπορεί να φτάσει τους 40°C και παραπάνω
Κατάπτωση
Ξηρό βήχα.
Μέχρι τη δεύτερη ή την τρίτη μέρα, ο ασθενής θα αναπτύξει και άλλα συμπτώματα που μπορεί να περιλαμβάνουν:
Βήχα, ο οποίος μπορεί να έχει και βλέννα και μερικές φορές, αίμα
Δύσπνοια
Πόνος στο στήθος
Συμπτώματα στο γαστρεντερικό σύστημα, όπως ναυτία, έμετος και διάρροια
Σύγχυση, ψευδαισθήσεις ή άλλες ψυχικές αλλαγές
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ η νόσος των λεγεωνάριων συνήθως εκδηλώνεται μέσα σε 5-6 ημέρες από τη μόλυνση. Η πνευμονία που προκαλεί είναι πολύ βαριά και κοστίζει τη ζωή σε ποσοστό 5% έως και 30% των ασθενών.
Αν και η νόσος των λεγεωνάριων από τα κλιματιστικά προσβάλλει κυρίως τους πνεύμονες, μπορεί να προκαλέσει περιστασιακά μολύνσεις σε πληγές και σε άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς.
Συγκεκριμένα, αύξηση της νοσηρότητας κατά τους μήνες που γίνεται μεγαλύτερη χρήση των κλιματιστικών, καταγράφηκε στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, με πρώτες αιτίες νοσηρότητας την πνευμονία, το άσθμα και την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), ακολουθούμενες από τα καρδιαγγειακά και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Άλλες επιπτώσεις από τη λάθος χρήση του κλιματισμού:

Η υπερβολική ή λάθος χρήση των κλιματιστικών, μπορεί να επιδεινώσει παθήσεις όπως η αρθρίτιδα και η νευρίτιδα.
Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτοί που δουλεύουν για μεγάλες χρονικές περιόδους σε χώρους που κλιματίζονται και υπόκεινται συχνά σε εναλλαγές της θερμοκρασίας είναι πιο ευάλωτοι στα κρυολογήματα σε σύγκριση με αυτούς που δουλεύουν σε υπαίθριους χώρους.
Οι συχνές εναλλαγές της θερμοκρασίας και ιδιαίτερα όταν το σώμα μεταφέρεται από ένα ζεστό περιβάλλον σε έναν χώρο που κλιματίζεται αυξάνουν το στρες.
Οι άνθρωποι που παραμένουν σε ψυχρό περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα δυσκολεύονται να προσαρμοστούν σε υψηλές θερμοκρασίες και όταν αναγκάζονται να εκτεθούν σε αυτές αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Τα κλιματιστικά μηχανήματα και ο κακός κλιματισμός στα κλειστά κτίρια προκαλούν βλάβη στο ρινικό επιθήλιο και δυσχεραίνουν την αναπνοή, ενώ καταστρέφουν σε σημαντικό βαθμό τον φυσιολογικό μηχανισμό φίλτρου της ρινικής αναπνοής.

Οδηγίες ορθής χρήσης και συντήρησης των κλιματιστικών:

Οδηγίες ορθής χρήσης
Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του κλιματιστικού στους 24-26 οC και 65% υγρασία.
Αφήστε μία πόρτα ή ένα παράθυρο μισάνοιχτο προκειμένου να ανανεώνεται ο αέρας.
Αποφύγετε να βρίσκεστε στην ευθεία του αέρα που διοχετεύει στο χώρο το κλιματιστικό.
Φροντίστε η ψύξη να κατανέμεται ομοιογενώς  στον χώρο.
Μην καπνίζετε σε χώρους που κλιματίζονται.
Καθαρίστε τακτικά τα φίλτρα του κλιματιστικού.
Οδηγίες ορθής συντήρησης
Τα κλιματιστικά θα πρέπει ιδανικά να υποβάλλονται σε συντήρηση από τεχνικό δύο φορές το χρόνο, η οποία θα περιλαμβάνει:
Εξωτερικό και εσωτερικό καθαρισμό των μηχανημάτων.
Χημικό καθαρισμό των εναλλακτών θερμότητας
Γενικό φυσικό και λειτουργικό έλεγχο των μηχανημάτων.
Καθαρισμό των φίλτρων (ιδανικά 1 φορά τον μήνα).
Καθαρισμό και απολύμανση των αεραγωγών (ιδανικά 1 φορά το χρόνο)
Ρύθμιση στους 24-26 οC (ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας) και 65% υγρασία
Συχνός αερισμός του χώρου (π.χ. λίγο ανοικτό το παράθυρο συνεχώς)
Όχι απότομες εναλλαγές κρύο – ζεστό και αντίστροφα

Η υγιεινή στο Εσωτερικό Περιβάλλον:

Η Υγιεινή & Ασφάλεια στο Εσωτερικό Περιβάλλον και ειδικά όσο αφορά τον εισπνεόμενο αέρα (Indoor Air Quality) ξεκίνησε πριν από δεκαετίες στις ΗΠΑ και αποτελεί πλέον πραγματικότητα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μελλοντικό δεδομένο και για τις επιχειρήσεις και κάθε είδους οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ΠΔ 16 / 1996 «ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ & ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ».
Σύμφωνα με τη δημοσιοποίηση των μετρήσεων που πραγματοποίησε το τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε κτίρια των Αθηνών τα αποτελέσματα ήταν συγκλονιστικά:
«Το 80% των κτιρίων είχαν αυξημένους ρύπους, δείχνοντας πως ο αέρας των εσωτερικών χώρων είναι μολυσμένος, ενώ πάνω από το 50% των εργαζομένων εμφανίζει παθολογικά προβλήματα, δηλαδή παρουσιάζουν την νόσο των άρρωστων κτιρίων».
Τα κυριότερα συμπτώματα που παρουσίαζαν ήταν:
Δύσπνοια
Πονόλαιμος
ερεθισμός δέρματος
ζαλάδες
ναυτία
πνευματική κόπωση
ιγμορίτιδες
αλλεργίες
πονοκέφαλοι
λήθαργος
πεπτικές διαταραχές κ.ά.

Νομοθεσία:

Δεν είναι τυχαίος, ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των ελληνικών επιχειρήσεων, δημοσίων οργανισμών κτλ. που δίνουν αξία στον παράγοντα της υγιεινής των χώρων και ιδιαίτερα στην εξασφάλιση του INDOOR AIR QUALITY, ακολουθώντας τους κανόνες του Προεδρικού Διατάγματος 16/1996 που έγινε σε συμμόρφωση με την Κοινοτική Οδηγία 89/654/ΕΟΚ, η οποία στην παράγραφο 6.5. ρητά αναφέρει:
«Αποθέσεις και ρύποι στις εγκαταστάσεις κλιματισμού ή μηχανικού εξαερισμού που ενδέχεται να επιφέρουν κίνδυνο για την υγεία των εργαζομένων, λόγω μόλυνσης του εισπνεόμενου αέρα, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ».

Επίσης, είναι υποχρεωτική για όλους τους ιδιοκτήτες κτιρίων η συμμόρφωση με την Κοινοτική Οδηγία 2002/91/ΕΟΚ, που από τις αρχές του 2006 εφαρμόζεται και στην Ελλάδα και αφορά τον περιορισμό της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων, η οποία αναφέρει:
«Η περιβαλλοντική ποιότητα των κτιρίων, προϋποθέτει:
1. την εξασφάλιση άριστης ποιότητας του εσωτερικού αέρα, για την διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων.
2. την ελάχιστη δυνατή κατανάλωση ενέργειας.»
Τέλος, υπάρχει και το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης (2004/2132-ΙΝΙ) που αφορά την εξασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας, το οποίο ενεργοποιήθηκε ως το 2010.

Πρόσφατα το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε εγκύκλιο με συγκεκριμένες οδηγίες που αφορούν την σωστή χρήση των Κεντρικών Κλιματιστικών Μονάδων (ΚΚΜ).