To Σύνδρομο του Άρρωστου Κτιρίου (Sick Building Syndrome) αναγνωρίστηκε επίσημα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 1982 και περιγράφει την κατάσταση κατά την οποία οι ένοικοι ή οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν δυσάρεστα συμπτώματα στην υγεία τους κατά τη διάρκεια παραμονής τους σε ένα κτίριο. Τα συμπτώματα αυτά φαίνεται να εξαφανίζονται όταν απομακρύνονται από το κτίριο και ενίοτε παρουσιάζονται είτε σε συγκεκριμένα σημεία του κτιρίου είτε σε ολόκληρο το κτίριο.

Πρόσφατες μελέτες που έγιναν στις Ηνωμένες Πολιτείες από το Εθνικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας (National Institute of Occupational Safety and Health – NIOSH), απέδειξαν ότι το 50% των προβλημάτων υγείας των αμερικανών εργαζομένων οφείλεται στο Σύνδρομο του Άρρωστου Κτιρίου. Αυτό το πρόβλημα αποτελεί την αιτία του 50% των απουσιών από την εργασία, με εύκολα αντιληπτές συνέπειες ακόμη και στο επίπεδο των κοινωνικών εξόδων.
Τα συμπτώματα του «Συνδρόμου του Άρρωστου Κτιρίου» επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των χρηστών ενός κτιρίου. Αναλυτικότερα επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα (πονοκέφαλοι, ζαλάδες), το αναπνευστικό σύστημα (άσθμα, ρινίτιδα, δύσπνοια), το ανοσοποιητικό σύστημα (αλλεργίες,  παρόμοια συμπτώματα γρίπης, δυσκοιλιότητα) καθώς και διάφορες διαταραχές όπως ερεθισμούς στα μάτια και το δέρμα, ξηρότητα στο λαιμό, πόνους στους μύες και τις κλειδώσεις.
Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται ημερησίως:
1 kg φαγητού
2 λίτρα νερού
15.000 λίτρα αέρα!
Καταναλώνοντας 70-90 % του χρόνου μας σε κλειστούς χώρους, καταλαβαίνετε πόσο αυτονόητη και αδιαπραγμάτευτη θα έπρεπε να είναι η εξασφάλιση της ποιότητας του εσωτερικού αέρα για το σύγχρονο άνθρωπο. Υπολογίζεται ότι περίπου το 40% των νέων και ανακαινισμένων κτιρίων είναι «νοσούντα» κτίρια.
Ο νωπός αέρας που εισάγετε από το περιβάλλον δεν είναι καθόλου αθώος. Η Ε.Ε. έχει καταγγείλει την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε, με το νέφος της Αθήνας να υπερβαίνει τα όρια που έχει ορίσει η Ε.Ε. κατά 3,3 φορές!
Οι καταναλώσεις ενέργειας που απορροφούν τα κλιματιστικά μηχανήματα, ξεπερνούν κατά 10 – 15% (!) τις φυσιολογικές τους τιμές, όταν τα δίκτυα αεραγωγών είναι φορτισμένα από ρύπους
Η συχνότητα των βλαβών μεγαλώνει, ενώ μικραίνει ο χρόνος ζωής των μηχανημάτων σας
Το οικονομικό κόστος της επιχείρησης ή του οργανισμού σας από τη μειωμένη απόδοση του προσωπικού ή τις άδειες ασθένειας οφείλεται στην κακή ποιότητα του εσωτερικού αέρα και είναι μεγάλο
Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι σε μία ευαισθητοποιημένη χώρα όπως η Φινλανδία, με μειωμένες ανάγκες κλιματισμού σε σύγκριση με την Ελλάδα και με πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε χώρους εργασίας, το κόστος από ασθένειες και άδειες που οφείλονται στην ποιότητα του εσωτερικού αέρα, ανέρχεται σε 1,18 δις € το έτος!
Μεταξύ των περιβαλλοντικών ρύπων εξέχουσας σημασίας ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο καταλαμβάνουν τα αλλεργιογόνα των εσωτερικών χώρων, όπως:
Βακτηρίδια
Μύκητες
Ακάρεα
Μούχλες και Άλγη
Ιοί (Covid-19, Η1Ν1, Λεγιονέλλα, Φυματίωση, κτλ.)
Αρκετές επιχειρήσεις, ευαισθητοποιημένες από το πρόβλημα και θέλοντας να εξασφαλίσουν στους πελάτες και στους εργαζομένους τους ένα υγιεινό περιβάλλον, πραγματοποίησαν καθαρισμό και απολύμανση των δικτύων αεραγωγών κλιματισμού και παραδέχτηκαν την αναγκαιότητα της σωστής ποιότητας του εισπνεόμενου αέρα.

Next Post

Τα πλέον διαδεδομένα αλλεργιογόνα των εσωτερικών χώρων